2.9.2016

Lapselliset häät vai lapsettomat häät?

Tämä on varmasti monille häitään suunnitteleville tuttu pohdinnan aihe. Kutsutaanko lapset mukaan? Vai juhlitaanko vain aikuisten kesken? Kuinka päätös vaikuttaa juhlan luonteeseen? Ajatustapoja ja mielipiteitä on varmasti juuri niin monta kuin on meitä ihmisiäkin, mutta seuraavassa pieniä pohdintoja tähän aiheeseen liittyen!

Millaiset ovat lapsettomat häät? 


Aina lapsettomien häiden taustalla ei ole se ensimmäisenä mieleen tuleva ajatus, että hääpari syystä tai toisesta ei vain pidä lapsista. Toki en kiellä etteikö ehkä joskus näinkin, mutta syitä on myös muunlaisia. Hääparin toiveeseen juhlia ilman lapsia saattaakin olla syynä esimerkiksi se, että juhlapaikka rajoittaa kutsuttavat vain aikuisiin. Mikäli häitä vietetään vaikkapa veneellä tai laivassa saattaa moni hääpari päätyä lapsettomien häiden järjestämiseen ihan vain turvallisuuden ja mielenrauhan vuoksi.

Tai saattaapa syynä olla vaikka juhlatilan koko. Varsinkin talviaikaan, kun lisätilan saaminen telttakatoksen pystyttämisellä ei ole mahdollista, tai ehkä ennemminkään kovin mukavaa. Mikäli juhlatilaan mahtuva väkimäärä on kovinkin pieni ja rajallinen kutsuttavien määrään nähden, saattaa helposti mieleen tulla vaihtoehto, jossa lapset jätetään kutsumatta.

Mutta jos juhlapaikka on puitteiltaan sopiva myös lasten kutsuttavaksi, niin miksi järjestää lapsettomat häät? Ehkä siksi, että joskus on mukava päästä nauttimaan häähumusta ihan vain aikuisten kesken. Tällöin on mahdollista rentoutua tietäen, että lapset ovat hyvässä hoidossa ja pärjäävät illan ilman vanhempiaan. Jos siis ovat hyvässä hoidossa. Ja jos pärjäävät ilman vanhempiaan. Mutta mitäpä jos se Hilma-mummo ei muistakaan että karkkia ei saanut antaa enää kuuden jälkeen eikä Muumejakaan pitäisi antaa katsoa kun siitä Möröstä nähdään sitten painajaisia, ja muistaakohan se nyt varmasti montako tippaa sitä Disflatyliä oikein pitikään laittaa..? Rentoutumisen mahdollistuminen ei aina ole ehkä yksi yhteen sen kanssa, että lapset ovat hoidossa ja aikuiset saavat omaa aikaa.

Sitten on budjetti. Se on usein vastauksena, kun mietitään syitä järjestää lapsettomat häät. Ja tokihan jokainen vieras nostaa budjettia ylöspäin, oli se vieras sitten aikuinen tai lapsi. Lasten ruokiin, ja ihan pienten lasten ruokiin varsinkaan tuskin menee hirveitä summia yksittäistä lasta ajatellen, mutta mitäpä jos esimerkiksi hääparin toisen osapuolen lähisukuun kuuluu 30 lasta? Sellainen määrä näkyy jo budjetissakin. Lisäksi asiaan vaikuttavat hääparin ajatukset siitä järjestettäisiinkö lapsille omaa ohjelmaa vai ei, jolloin budjetti nousisi taas. Muutoin lasten viihdyttäminen jäisi vanhempien tehtäväksi. Ja tästä päästään taas miettimään sitä, kuinka rentouttavaa kaikki olisikaan. 

Ja sitten on vielä alkoholi. Suomalaisissa häissä se tapansa mukaan on usein näytellut aika suurtakin roolia hääjuhlassa, ja lapsettomissa häissä sen esille asettelussa ei ole mitään esteitä vaan baari voi aueta juuri silloin kun hääpari parhaaksi katsoo.

Mutta. Onko hääpari valmis saamaan vastauksia, joissa kiitellään kutsusta ja pahoitellaan sitä että osallistuminen häihin on mahdotonta, sillä lapsenvahtia ei ole saatavilla. Vaikka toisaalta mitä aikaisemmin kutsun lähettää sitä kauemmin kutsuttavilla on aikaa miettiä ja käydä läpi eri vaihtoehtoja sen suhteen kuinka lastenhoito olisi mahdollista toteuttaa. Pitää myös kuitenkin aina ottaa huomioon, että esimerkiksi lähisukulaisen häissä suuri osa lastenvahdin pestiin sopivista on itse kutsuttuina häihin, eikä kaikki halua lapsilleen vierasta lastenhoitajaa. Tai aina ei ole ketään varteenotettavia vaihtoehtoja edes lähettyvillä, vaan lastenhoitajat voivat asua satojen kilometrien päässä. Lapsettomia häitä järjestävien kannattaakin ottaa nämä asiat huomioon, ja muistaa, että aina paikalle pääsemättömyys ei ole suora ilmaus siitä etteikö häihin osallistuminen kiinnostaisi, vaan se saattaa vain olla ainoa vaihtoehto.

No ne lapselliset häät sitten?


Sokerihumalaisia päättöminä kanoina ympäriinsä juoksevia ja huutavia lapsia. Ehkä. Ehkä ei. Kuka sitä voisikaan etukäteen tietää? Mutta ehkä siitä kannattaa pitää huoli, että liikaa imelää ei ole tarjolla, ainakaan jatkuvasti. Tuskin kukaan vanhemmistakaan nauttisi siitä, että lapsi ängetään täyteen sokeria, ja kotimatkasta tulee ratkiriemukas kun liika sokeri aiheuttaa pientä huonovointisuutta takapenkillä istuville, nukkumaan laittamisen helppoudesta puhumattakaan.

Lapsellisia häitä järjestävien hääparien tulee huomioida myös sellainen seikka, että siinä missä lapsettomiin häihin eivät kaikki välttämättä pääse osallistumaan, saattaa lapsellisissa häissä suuri osa lapsiperheistä jättää juhlimisen sikseen hyvissä ajoin, ja lähteä kotiin laittaakseen lapset nukkumaan. Tällöin kannattaa varautua myös siihen, että juhlien mahdollisen aikuisten osion illalla alkaessa, kun savukoneet käynnistetään, discopallo välkkyy ja bilebändi hyppää lauteille, väki vähenee huomattavasti. Mutta ehkä se ei haittaa, sillä eikös se ollut niin että väen vähetessä pidot vain paranee..?

Mutta mites budjetti? Jep. Se varmasti nousee, mutta jos lapset halutaan häävieraiksi tulee heidät myös laskea häävieraiksi. Budjettiin on siis huomioitava palkataanko lapsille häihin oma hoitaja tai hoitajat, järjestetäänkö heille omaa ohjelmaa, tai varataanko jokin leikkinurkkaus tai vastaava lasten oma tila, jossa heille tarjotaan päivän mittaan sopivia virikkeitä.

Myöskin alkoholitarjoiluun lasten läsnäolo vaikuttaa suuresti. Alkumaljat kuohuviiniä tai shampanjaa menee varmasti ongelmitta, samoin lasillinen viiniä ruuan kanssa. Mutta varsinainen alkoholitarjoilu kannattaa varmasti aloittaa vasta myöhemmin illalla, kun ainakin nuorimmat juhlijat on jo kuskattu nukkumaan. Toki on kohteliasta vaikka ilmoittaa aika jolloin mahdollinen alkoholitarjoilu varsinaisesti alkaa, jotta viimeistään tässä vaiheessa vanhemmat voivat huolehtia perheen pienimmät kotiin. Hääparin tehtävä on siis ilmoittaa aika, ja vanhempien tehtävä on toimia ja hoitaa lapset sopivaan aikaan kotiin.

Mutta kuinka on sen rentoutumisen laita? Se riippuu varmasti ihan vanhemmista. Kuka ottaa stressiä siitä mitä muut mahtavat ajatella kun Risto-Maija hakee kolmannen palan kakkua, Kaisa-Pauli juoksee rinkiä pödän ympäri ja Seppo-Onerva itkee ihan taukoamatta. Toisia vanhemmista tällaiset asiat nolottavat tai ärsyttävät, toiset eivät ole millänsäkään. Pääasia ehkä onkin se, että tunnelma pysyisi mahdollisimman rentona siitä huolimatta millaista kasvatusta naapurin Liisa saa meidän Perttiin nähden. Vai olisiko tässä tapauksessa sen lastenhoitajan palkkaaminen häihin mahdollinen ratkaisu..?

No mutta entäpä sitten ne meidän häät?


Vaikka ymmärrän erittäin hyvin myös sen näkökannan, jossa häitä halutaan juhlia vain aikuisten kesken, tulee meidän häistä ihan lapselliset! Ensinnäkin minulla on itselläni 4 ihanaa kummilasta, ja kahdelle näistä ihanuuksista me olemme kummeina kumpainenkin. (Jos tarkkoja ollaan niin tämän neljännen ristiäiset ovat huomenna ❤️ ) Emmekä voisi kuvitella häitämme ilman näitä rakkaita! Eli tervetuloa lapset!

Mutta yhteenvetona voisin sanoa, että minä en katso pahalla en lapsettomien enkä lapsellisten häiden järjestäjiä. Kyse on kuitenkin juuri sille kyseiselle hääparille ehkäpä juuri siitä elämän tärkeimmästä päivästä, joten kunnioitetaan hääparin toivetta myös sen juhlan vieraslistan kohdalla!

Eikö vain olekin se rikkaus, kun saadaan juhlia monia niin erilaisia häitä!

Vai miten olisi häät pelkille lapsivieraille..? 

Miten teidän häät toteutetaan?
Kutsutteko lapset mukaan, vai juhlitteko vain aikuisten kesken?
Oletko koskaan ollut lapsettomissa häissä?
Onko teidän häitä juhlittu ilman lapsia?

7 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti (jälleen kerran)! :)

    Meilläkin vietetään lapsellisia häitä. En missään tapauksessa tahtoisi sulkea omaamme (8v) pois - kuten en myöskään kummilapsia tai sukulaisten jälkikasvua. Meidän sukumme on aina ollut puolin ja toisin todella tiivis, ja nyt aletaan viimeistään kaikki olla siinä iässä, että lapsia syntyy. Ei tuntuisi reilulta, että pakottaisin niin ison ja tärkeän osan sukua jäämään toisaalle sillä aikaa, kun me muut juhlittaisiin :) Pakko tosin sanoa, että ymmärrän myös perustelut toiseen suuntaan - tämä on niin tilannekohtaista!

    Ja heh - vaikka karkkitarjoilua (näin esimerkiksi) olisikin vaan rajallinen aika, usko pois - kyllä ne kullannuppuset ehtii siinäkin ajassa vetää sokeriöverit! :---D Terveisin kokemuksen syvä rintaääni! Ainoa asia, joka sen voi estää, on lapsi itse. Tai vanhemmat, joilla on lapseen hyvä auktoriteetti ja takana hyvä kasvatus. Ei vaan toimi meidän riiviöön... :--D

    Joissain kohtaa sitten taas on ihan selvästi niitäkin ihmisiä, jotka joko haluaa leikata budjetissa (ehkä vähän liiankin näkyvästi, jopa) tai syyt lasten kutsumatta jättämiselle ovat vähän niin ja näin. Kaikkein räikein tähänastinen esimerkki on, että päivä meidän jälkeen naimisiin meni pariskunta, jossa tuleva vaimo oli suhteellisen viimeisillään raskaana, mutta lapsia ei oltu kutsuttu häihin. Ja kun asiasta oli kysytty, oli vastaus ollut todella jyrkkä ei. Myös esimerkiksi ystävien avecit oli jätetty kutsumatta - vaikka pari siis tunsi myös avecit, eikä kyse olisi olllut ventovieraista. No mutta - kukin tyylillään. Minusta on kuitenkin vaan vähän tekopyhää kieltää lapsia tulemasta häihin, kun oma on ihan viittä vaille tuloillaan :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se, kun minusta tähänkin löytyy järkeviä ja loogisia syitä puoleen jos toiseenkin.

      Mutta että onhan se kieltämättä hassua että jokin asia, kuten lasten osallistuminen häihin, kielletään jyrkästi, mutta päätökselle ei ole kysyttäessä antaa mitään perusteita. Kyllä minusta on kohteliasta asiasta suoraan kysyvälle antaa jokin vastaus, mikä se on se syy miksi lapset eivät ole tervetulleita. Silloin asia on varmasti helpompi ymmärtää ja toivottavasti myös hyväksyäkin, jos suoraan kysymykseen saa suoran vastauksen...

      Ja joo, mää veikkaan että sokerihumala on taattu joka tapauksessa!!! :D

      Poista
  2. Ymmärrän niin lapselliset kuin lapsettomat häät. Me kutsuimme myös lapsia häihimme, mutta lopulta paikalle tuli muistaakseni vain viitisen lasta. Kerroimme lapsellisille perheille, että hääpaikkamme on sellainen (vanha tehdas korkealle), jossa lapsia joutuu hieman pitämään silmällä. Monet päättivät sen pohjalta jättää lapset kotiin. Lisäksi sekin selkeästi vaikutti, kun kerroimme kutsussa juhlien jatkuvan aamuun asti. Mutta yksi asiassa missä lasten äänet häiritsee: vihkiminen. Silloin mielestäni on lapsen vanhempien vastuulla viedä lapsi vaikka sivummalle ja antaa vieraiden nauttia herkästä hetkestä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuo kuulostaa todella hyvältä, ja voisin kuvitella tarpeen vaatiessa toimivani itse samoin! Monesti järkevin onkin antaa vanhempien tehdä se päätös lasten osallistumisesta :)

      Vihkimistä mietin itsekin, mutta mikäli ajatus metelistä kirkossa alkaa ahdistaa täytyy meidän varmaan ohjeistaa joku ohjaamaan metelöivät vieraat sivummalle, oli ne sitten lapsia tai aikuisia... :D Kyseessä on kuitenkin niin herkkä ja ihana hetki... ♥

      Poista
  3. Hei ihana hääbloggaaja! Sinulle olisi pieni infopaketti ja blogihaaste osoitteessa http://www.lovemedo.fi/artikkelit/tervetuloa-haablogimiittiin-1102016-0. 

    Hyvää alkusyksyä toivotellen, 

    Love Me Do -häämessujen Hanna

    VastaaPoista
  4. Mulla on luonnoksena ollu ikuisuuden tämä aihe. Koska me ei osata päättää. Haluttaisiin oikeastaan vaan osa lapsista. Meille kaikki lapsivieraat toisi noin 30 henkilöä lisää vierasmäärään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä paha... Jos muuten olisikin kallistumassa lapsettomiin häihin, mutta haluaisi paikalle muutaman lapsenkin, niin kuinka sitten toimia... Mutta periaatteessa kun kyseessä on teidän häät, niin tehän sen päätätte ketä kutsutaan, jolloin myös jonkinlainen jako saattaisi olla mahdollinen. Mutta se riippuu todella paljon kutsuttavista, tulisiko sellainen onnistumaan... Jäänpä seurailemaan millaiseen päätökseen te päädytte! :)

      Poista